Kyselina mléčná. Jak snížit její negativní účinky při běhání?

Znáte ten pocit, když vám při nebo po běhu ztuhnou nohy jako beton a cítíte se hodně unavení? Máte co dočinění s kyselinou mléčnou. Zjistěte, jak se s ní vypořádat. 

kyselina mléčná

 

Kyselina mléčná (laktát) je produkt, který vzniká jako reakce na fyzickou zátěž při náročném anaerobním tréninku. Kyselinu mléčnou je třeba odbourat a přeměnit na energii dřív, než se v těle nakupí. 

 

Bolest svalů po tréninku nezpůsobuje přímo kyselina mléčná… 
Kyselina mléčná vám pomáhá přežít

 

Mnoho sportovců netuší, že kyselina mléčná není výhradně zodpovědná za bolest svalů a únavu způsobenou náročnou a intenzivní aktivitou. Kyselina mléčná nám naopak pomáhá přežít stresové situace, protože funguje jako zdroj další energie. 

Je jen na každém sportovci, jak se s ní dokáže vypořádat. Jednoduše řečeno: Trénovaní sportovci snesou v těle více kyseliny mléčné, protože ji dokážou efektivně zužitkovat. Méně trénovaným sportovcům se v těle hromadí více kyseliny mléčné, což se projevuje právě v únavě a ztuhlosti svalů. 

Zajímá vás více o laktátu? Přečtěte si článek

 

Jak se trénované tělo vypořádá s kyselinou mléčnou?

Je prokázáno, že trénovaní sportovci zvládnou mít větší množství kyseliny mléčné v těle – organismus dokáže mnohem účinněji dopravit kyselinu mléčnou do mitochondrií (buněčná struktura, jejíž základní funkcí je produkce energie pro organismus), kde ji spálí a přemění na energii.

Trénovaní mají v těle více mitochondrií, a proto dokážou kyselinu mléčnou lépe zpracovávat. Ještě dříve než se nakupí ve svalech. 

To znamená, že čím častěji a efektivněji trénujete, tím menší jsou negativní projevy vylučování kyseliny mléčné. 

 

Existuje ale způsob, aby si hobby běžci dokázali s kyselinou mléčnou poradit jako trénovaní profíci? Projděte si tipy, díky kterým snížíte vedlejší účinky spojené s vylučování kyseliny mléčné na minimum. 

 

Pozvolné zvyšování zátěže eliminuje vlivy kyseliny mléčné
Na kyselinu mléčnou musíte postupně

 

Pokud se snažíte při běhu zlepšit, neměli byste být příliš hrr. Jestliže intenzitu (například intervalových tréninků) zvýšíte náhle a výrazně, vaše tělo dostane nadmíru zabrat – to se projeví svalovou únavou způsobenou vyšším vylučováním kyseliny mléčné. Jednoduše řečeno, tělo prostě neví, co najednou s tím. 

Nepospíchejte. Běžecké intervalové porce si přidávejte pozvolna, aby se s nimi organismus dokázal vypořádat. Spěchejte pomalu. 

 

Dbejte na poctivé a dostatečné doplňování energie
Snížíte vliv kyseliny mléčné

 

Každým intenzivním tréninkem dostává tělo pořádně zabrat. No a pokud od těla očekáváte výkony, musíte ho důkladně zásobit dostatečným množstvím sacharidů, bílkovin, tuků a dalších mikroživin. 

Jezte vyváženě a kombinujte různé druhy masa, sacharidy, ovoce, oříšky, mléčné výrobky… Dobré  jíst potraviny, které obsahují mastné kyseliny. Ty vám mohou pomoci s odplavováním kyseliny mléčné. 

Zjistěte víc o výživě ve sportu v dalších článcích na blogu

 

Dopřejte si dostatek odpočinku
A kyselina mléčná se rychleji odplaví

 

Pokud budete běžecky bušit a bušit, tělo nemá prostor na zotavení a odstranění přebytečné kyseliny mléčné. Odpočívejte. Regenerace je veledůležitá součást celého tréninkového procesu. 

Nemusíte se zrovna vyvalovat na gauči. Zapojte i jinou aktivitu, třeba chůzi, plavání, cyklistiku, jógu. Jestli jste ale hodně unavení, nedělejte cvičení s vysokou intenzitou. Naslouchejte svému tělu!

 

Zaměřte se na pitný režim
Na kyselinu mléčnou vodou a zase vodou

 

Pijte dostatečné množství vody. Příjem tekutin zajišťuje rozvod krve a živin do svalů a zmírňuje únavu. Výrazně tak zmírníte účinky nadměrného množství kyseliny mléčné v těle

 

Před a po běžeckém tréninku se důkladně protáhněte
A kyselina mléčná nemá šanci

 

Protahování byste měli mít pevně zakotvené v tréninku. Podporuje výkon a zotavení zvýšením průtoku krve, zlepšením flexibility a také vyšší mentální koncentrací. No a když jsou svaly perfektně připravené před výkonem a protažené po výkonu, kyselina mléčná má menší šanci vaše tělo oslabit a unavit. 

Zapracujte na sobě anaerobním cvičením a snižte účinky kyseliny mléčné

Co bys vás jako pokročilé běžce mělo ještě zajímat
 

Další články